De gemeenteraad heeft op donderdag 10 oktober opnieuw de koers bepaald voor de energietransitie in Tilburg. Het aanpassen daarvan was onder meer nodig, omdat Tilburg niet helemaal in de pas liep met de landelijke en regionale ambities. Verder bestaat er behoefte aan meer concrete doelstellingen. Bovendien is gebleken dat Tilburg een tandje moet bijzetten om meer broeikasgassen te kunnen reduceren.
Al eerder had de gemeenteraad als lange termijn doelstelling vastgesteld dat Tilburg in 2045 klimaatneutraal moet zijn. In het landelijk en Europees beleid ligt die mijlpaal vijf jaar later. Ook in de regionale afspraken in Hart van Brabant wordt 2050 genoemd als jaar, waarin de gemeenten klimaatneutraal willen zijn. Tilburg past daarom haar doelstelling aan van 2045 naar 2050. Dit geldt echter niet voor de gemeente als organisatie. Daar blijft 2045 het doel. De gemeente wil dit bereiken door het CO2-neutraal malen van het eigen wagenpark, de eigen gebouwen en de openbare verlichting.
Tandje bij richting 2030
In de pas lopen met het landelijke beleid betekent ook dat Tilburg in 2030 van de uitstoot aan broeikasgassen 55 procent moet hebben gereduceerd (ten opzichte van 1990). Huidige berekeningen laten zien dat Tilburg in dat jaar naar verwachting uitkomt op een reductie van 43 procent. Dus moet er een tandje. Dat kan onder meer door meer woningen te isoleren, versneld warmtenetten aan te leggen en het gebruik van warmtepompen te stimuleren in wijken en dorpen waar geen warmtenet komt. Daarmee wil Tilburg een vermindering van 45 tot 60 kiloton aan CO2-uitstoot realiseren. De overige 120 kiloton-reductie die nodig is om de beoogde 55 procent te halen, komt dan van diverse maatregelen van het rijk.
Doelenboom
Alles wat Tilburg met de energietransitie wil bereiken, staat nu in een zogeheten doelenboom. Daarin staan strategische en tactische doelen, zoals het maximale energiegebruik in 2030 (10.600 TerraJoule) en het aantal woningen dat in 2030 moet zijn aangesloten op een collectieve warmtevoorziening (38.900). Verder bevat de doelenboom
tal van concrete doelen. Met één van die doelen –‘we bieden gelijke kansen aan minimahuishoudens door extra ondersteuning’- was de gemeenteraad vorige week donderdag niet tevreden. Dat moet breder, aldus een door de raad aanvaarde motie van D66, Lokaal Tilburg, VVD en 50PLUS. Het uitgangspunt moet zijn dat we in Tilburg energiearmoede tegengaan. In dezelfde motie vraagt de raad zich af wat bedoeld wordt met ‘een meer rechtvaardig energiesysteem’, wat in een van de strategische doelen staat. Daarover gaat de raad nog met het college in gesprek. Behalve de indieners stemden ook het CDA, GroenLinks, Ons Tilburg en PvdA voor de motie.
Meten = weten
De gemeenteraad vroeg het college ook om meer meetmomenten en extra tussendoelen in te bouwen. Daarmee kun je beter sturen op de energietransitie en is de kans van slagen groter. Nu zijn alleen 2030 en 2050 de streefjaren. Naar aanleiding van een motie van de Partij voor de Dieren, ONS Tilburg, D66 en 50PLUS gaat het college ook voor 2035 en 2040 doelen formuleren en deze voorleggen aan de raad. Alleen de LST en Forum voor Democratie stemden tegen deze motie.
De partijen die vorige week donderdag vóór de nieuwe doelen voor de energietransitie stemden, waren D66, GroenLinks, VVD, PvdA, 50PLUS, CDA, Lokaal Tilburg en ONS Tilburg. Tegen het voorstel stemden de LST, Partij voor de Dieren, SP, Voor Tilburg 013 en Forum voor Democratie.
Recent Comments