Archive for oktober, 2024

Raad past doelen energietransitie aan

dinsdag, oktober 22nd, 2024

De gemeenteraad heeft op donderdag 10 oktober opnieuw de koers bepaald voor de energietransitie in Tilburg. Het aanpassen daarvan was onder meer nodig, omdat Tilburg niet helemaal in de pas liep met de landelijke en regionale ambities. Verder bestaat er behoefte aan meer concrete doelstellingen. Bovendien is gebleken dat Tilburg een tandje moet bijzetten om meer broeikasgassen te kunnen reduceren.

Al eerder had de gemeenteraad als lange termijn doelstelling vastgesteld dat Tilburg in 2045 klimaatneutraal moet zijn. In het landelijk en Europees beleid ligt die mijlpaal vijf jaar later. Ook in de regionale afspraken in Hart van Brabant wordt 2050 genoemd als jaar, waarin de gemeenten klimaatneutraal willen zijn. Tilburg past daarom haar doelstelling aan van 2045 naar 2050. Dit geldt echter niet voor de gemeente als organisatie. Daar blijft 2045 het doel. De gemeente wil dit bereiken door het CO2-neutraal malen van het eigen wagenpark, de eigen gebouwen en de openbare verlichting.

Tandje bij richting 2030

In de pas lopen met het landelijke beleid betekent ook dat Tilburg in 2030 van de uitstoot aan broeikasgassen 55 procent moet hebben gereduceerd (ten opzichte van 1990). Huidige berekeningen laten zien dat Tilburg in dat jaar naar verwachting uitkomt op een reductie van 43 procent. Dus moet er een tandje. Dat kan onder meer door meer woningen te isoleren, versneld warmtenetten aan te leggen en het gebruik van warmtepompen te stimuleren in wijken en dorpen waar geen warmtenet komt. Daarmee wil Tilburg een vermindering van 45 tot 60 kiloton aan CO2-uitstoot realiseren. De overige 120 kiloton-reductie die nodig is om de beoogde 55 procent te halen, komt dan van diverse maatregelen van het rijk.

Doelenboom

Alles wat Tilburg met de energietransitie wil bereiken, staat nu in een zogeheten doelenboom. Daarin staan strategische en tactische doelen, zoals het maximale energiegebruik in 2030 (10.600 TerraJoule) en het aantal woningen dat in 2030 moet zijn aangesloten op een collectieve warmtevoorziening (38.900). Verder bevat de doelenboom

tal van concrete doelen. Met één van die doelen –‘we bieden gelijke kansen aan minimahuishoudens door extra ondersteuning’- was de gemeenteraad vorige week donderdag niet tevreden. Dat moet breder, aldus een door de raad aanvaarde motie van D66, Lokaal Tilburg, VVD en 50PLUS. Het uitgangspunt moet zijn dat we in Tilburg energiearmoede tegengaan. In dezelfde motie vraagt de raad zich af wat bedoeld wordt met ‘een meer rechtvaardig energiesysteem’, wat in een van de strategische doelen staat. Daarover gaat de raad nog met het college in gesprek. Behalve de indieners stemden ook het CDA, GroenLinks, Ons Tilburg en PvdA voor de motie.

Meten = weten

De gemeenteraad vroeg het college ook om meer meetmomenten en extra tussendoelen in te bouwen. Daarmee kun je beter sturen op de energietransitie en is de kans van slagen groter. Nu zijn alleen 2030 en 2050 de streefjaren. Naar aanleiding van een motie van de Partij voor de Dieren, ONS Tilburg, D66 en 50PLUS gaat het college ook voor 2035 en 2040 doelen formuleren en deze voorleggen aan de raad. Alleen de LST en Forum voor Democratie stemden tegen deze motie.

De partijen die vorige week donderdag vóór de nieuwe doelen voor de energietransitie stemden, waren D66, GroenLinks, VVD, PvdA, 50PLUS, CDA, Lokaal Tilburg en ONS Tilburg. Tegen het voorstel stemden de LST, Partij voor de Dieren, SP, Voor Tilburg 013 en Forum voor Democratie.

Kermis de komende vier jaar: meer en nóg betere evenementen

dinsdag, oktober 22nd, 2024

De gemeenteraad heeft zich vorige week donderdag in grote meerderheid geschaard achter de plannen voor de Tilburgse Kermis in de komende vier jaar. Alleen de Partij voor de Dieren stemde tegen.

De Tilburgse Kermis is hét publieksevenement van de stad en is onverminderd populair bij inwoners, bezoekers en kermisexploitanten. Voortdurend wordt bekeken hoe je de kermis kunt blijven doorontwikkelen. Ook de afgelopen vier jaar zijn verbeteringen doorgevoerd. Zoals het toevoegen van evenementen, meer duurzaamheid en het betrekken van stadsdelen die geen onderdeel zijn van het vier kilometer lange kermislint door de stad maar er wel vlakbij liggen.

Evenementen dichtbij het kermislint

Evenementen en de relatie daarvan met de kermis worden steeds belangrijker. Vooral op plekken die dichtbij het kermislint liggen, zoals de Spoorzone en Loven/Besterd. Voor deze plekken gaat de kermisorganisatie actief op zoek naar samenwerking met organisatoren van evenementen. Er wordt dus minder ingezet op activiteiten in het Dwaalgebied en aan de Piushaven, al kunnen die wel blijven rekenen op ondersteuning in de vorm van kennis en ervaring. Voor de beoogde totaalbeleving is structureel meer geld nodig: 75.000 euro per jaar. Deze extra uitgaven komen terug in de begroting voor 2025. Naar aanleiding van een voorstel (amendement) van GroenLinks besloot de raad dat wordt onderzocht of evenementen, die inkomsten genereren uit bijvoorbeeld kaartverkoop of horecaomzet, financieel kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld de promotie van de kermis. De LST en Forum voor Democratie stemden tegen dit voorstel.

Wat doen we met het geluid?

Ook het geluid en de eventuele geluidsoverlast van de kermis kwam tijdens het raadsdebat aan de orde. Naar aanleiding van een motie van Lokaal Tilburg, die vooral aandacht vroeg voor de geluidsoverlast na één uur ’s nachts van de Bierhal op het Stadsforum en het Tirolerterras op het NS-plein, deed wethouder Maarten van Asten de toezegging dat hij verschillende scenario’s voor de geluidsnormen op een rij gaat zetten. Daarmee komt hij terug naar de raad, voordat de geluidsnormen voor de kermis van 2025 worden vastgesteld.

Ook kermis vóór de schouwburg

Mede door het succes van het nieuwe Stadsforum als kermisterrein besloot de raad dat de kermis nog een stukje kan opschuiven richting Louis Bouwmeesterplein. De kermis in 2025 speelt zich dus ook af vóór de Schouwburg. De kermis krijgt daarmee ook een betere aansluiting met de Muzentuin, waar elk jaar op Roze Maandag een evenement plaatsvindt

Raad akkoord met aanleg warmtenet

maandag, oktober 21st, 2024

De gemeenteraad is vorige week donderdag akkoord gegaan met de aanleg van een warmtenet in Tilburg-Zuid. Deze nieuwe voorziening maakt het mogelijk dat in de eerste fase -in 2027- de nieuwbouw op Stappegoor, de te renoveren en nieuw te bouwen woningen aan de noordkant van de Ringbaan Zuid en een deel van Oerle worden aangesloten op dit nieuwe, fossielvrije warmtesysteem. De gemeente wordt straks ‘de warmteleverancier’. De raad wil wél dat er een beter zicht komt op de risico’s van dit grote en dure project.

Een warmtenet is een energiesysteem, dat warmte en koude uit de bodem haalt en daar opslaat om daarmee ‘s winters gebouwen te verwarmen en ’s zomers te zorgen voor koeling. Eind vorig jaar heeft de raad Tilburg-Zuid officieel aangewezen als het gebied, waar het eerste warmtenet in Tilburg wordt gerealiseerd. Het is de bedoeling dat volgend jaar de voorbereidingen voor de aanleg van het warmtenet van start kunnen en dat het net in 2026 wordt aangelegd.

Snelheid nodig

Het warmtenet moet er in 2026 al liggen, omdat dan de genoemde nieuwbouw en renovaties van start gaan. De projectontwikkelaar en woningcorporatie die de nieuwbouw en renovatie realiseren, moeten immers zeker zijn van de warmtevoorziening. Anders moeten zij voor een eigen warmtesysteem zorgen. Nu niet aansluiten op het warmtenet betekent ook dat woningen die later worden aangesloten, fors meer gaan betalen. En het uitgangspunt is juist dat warmte uit het warmtenet betaalbaar moet zijn.

Scherper inzicht in risico’s nodig

Die betaalbaarheid was één van de onderwerpen die aan de orde kwam, toen de raad tijdens het debat stilstond bij de risico’s van dit project. De eerste twee jaar is er een investering van 11 miljoen euro mee gemoeid. De volledige aanleg kost bijna 37 miljoen. De raad aanvaardde unaniem een motie van de VVD, ONS Tilburg, LST, SP en 50 PLUS dat de zogeheten risicoparagraaf van het project moet worden aangescherpt. Bovendien moet die aanscherping door een externe partij worden uitgevoerd. Uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 wil de raad de uitkomsten hiervan weten.

Gemeentelijk warmtebedrijf

De gemeenteraad stemde vorige week donderdag ook in met de oprichting en inrichting van een gemeentelijk warmtebedrijf. Dit Warmtebedrijf Tilburg wordt straks ook de leverancier van de warmte. Volgens nieuwe wetgeving die er aan zit te komen, mogen collectieve warmtevoorzieningen als een warmtenet alleen worden geëxploiteerd door bedrijven die voor minsten 51 procent in handen zijn van publieke partijen zoals de gemeente. Van het Warmtebedrijf Tilburg is de gemeente Tilburg honderd procent aandeelhouder. Om de kosten te dekken die de komende drie jaar zijn gemoeid met de oprichting en het optuigen van het warmtebedrijf, is 3 miljoen euro nodig.

De LST, Lokaal Tilburg en Forum voor Democratie stemden vorige week tegen het wamtenet-voorstel.

 

Inspraak Gebiedsperspectief Tilburg Noord

vrijdag, oktober 18th, 2024

Op maandag 28 oktober organiseert de gemeenteraad een inspraakbijeenkomst over het Gebiedsperspectief Tilburg Noord. Aansluitend gaat de raad in gesprek over de plannen voor dit stadsdeel. Het is de bedoeling dat de raad op 18 november het gebiedsperspectief vaststelt.

Het Gebiedsperspectief Tilburg Noord is een veelomvattend plan en is in één jaar tijd met heel veel inbreng vanuit de wijken en buurten in Noord tot stand gekomen. Hoe gaat Tilburg Noord zich de komende vijftien jaar ontwikkelen en welk perspectief biedt die ontwikkeling zowel de huidige als toekomstige bewoners? Daarover gaat het gebiedsperspectief.

Samenhang met leefbaarheid

De plannen gaan onder meer over woningbouw. In Tilburg Noord kunnen de komende vijftien jaar ongeveer 5.500 nieuwe woningen worden gebouwd. Het gebiedsperspectief gaat echter over veel meer dan woningbouw alleen. Het gaat ook over de sociale opbouw, het groen, het verkeer, de veiligheid, scholen en andere voorzieningen et cetera. Het gebiedsperspectief is behalve een woningbouwopgave ook een opgave om in samenhang met die woningbouw de leefbaarheid, de voorzieningen en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.

Prioriteiten

Het Gebiedsperspectief Tilburg Noord is een plan voor de lange termijn, maar er zijn ook al prioriteiten voor de komende jaren. Zoals de herontwikkeling van het Verdiplein, het realiseren van het Beweegpark Kanaalzone, de bouw van tenminste één nieuwe basisschool in Stokhasselt en de doorontwikkeling van de Cobbenhagencampus tot brede schoolconcept. Ook de verkeersstructuur en het realiseren van hoogwaardig openbaar staan op de prioriteitenlijst voor de komende vijf jaar. De focus voor de uitvoering van alle plannen ligt daarmee op de buurten Stokhasselt Noord, Stokhasselt Midden en Vlashof.

Veel participatie

Het gebiedsperspectief is tot stand gekomen met ruime participatie. Er zijn wijkmanifestaties georganiseerd en informatiemarkten gehouden met vaak meer dan honderd deelnemers per avond en locatie. Tientallen jongeren en ouderen hebben meegedaan met zogeheten ontwerptafels. De ideeënbus bevatte zo’n tweehonderd ingevulde kaarten. Er zijn ruim 150 straatgesprekken gevoerd en meer dan honderd vragenlijsten ingevuld. Ook toen de plannen in het voorjaar ter inzage werden gelegd, liet Noord zich niet onbetuigd en kwamen er meer dan honderd reacties binnen. Die hebben op onderdelen nog geleid tot wijzigingen in de plannen.

Voordat de gemeenteraad op 18 november het Gebiedsperspectief Noord vaststelt, kunnen insprekers nog een keer het woord voeren. En wel op maandag 28 oktober van 19.00 tot 22:00 uur in het stadhuis. Wil je inspreken? Meld je dan vóór 24 oktober als inspreker aan bij . Insprekers krijgen elk vijf minuten om de raad toe te spreken.

Doe mee aan de cursus ‘Politiek Actief!’

vrijdag, oktober 18th, 2024

Heb je altijd al willen weten hoe de gemeente in elkaar steekt en wat het verschil is tussen het college van Burgemeester & Wethouders en de gemeenteraad? Wil je leren hoe beslissingen worden genomen, of hoe het geld van de gemeente wordt besteed? Op maandag 25 november van 19.30 tot 22.00 uur biedt Noor Kanters, griffier van de Tilburgse gemeenteraad, de cursus ‘Politiek Actief’ aan. Tijdens deze gratis cursus krijg je waardevolle inzichten in de werking van de gemeente en de raad. Daarbij biedt de avond een unieke kans om direct in gesprek te gaan met een of meer leden van de gemeenteraad. Heb je vragen of wil jij je aanmelden? Mail dan naar en ontdek de fascinerende wereld van de lokale politiek.

Gemeenteraad ontvangt begroting van het college

vrijdag, oktober 4th, 2024

Op vrijdag 4 oktober heeft de gemeenteraad de begroting voor 2025 van het college ontvangen. In de begroting staan de inkomsten van de gemeente Tilburg voor 2025 en doet het college voorstellen aan de gemeenteraad waar dat geld het komende jaar aan moet worden uitgegeven. In de komende weken laat de gemeenteraad inwoners en organisaties aan het woord, gaan de raadsleden in debat en op 14 november valt het definitieve besluit over de begroting.

Bekijk de hele begroting (PDF) via deze link

Inkomsten

Het college heeft de afgelopen periode het voorstel in elkaar gezet. Uit het voorstel blijkt dat de gemeente Tilburg in 2024 bijna 1,3 miljard euro te besteden heeft. Het grootste gedeelte van dat bedrag, bijna 70 procent, komt uit het gemeentefonds en uitkeringen, dus vanuit de Rijksoverheid. Een ander deel van de inkomsten komt van de lokale belastingen, zoals de ozb, afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Deze belastingen en heffingen stijgen in het voorstel van het college €42,27 voor éénpersoonshuishoudens en €43,56 voor meerpersoonshuishoudens.

Voorgestelde uitgaven

Het college stelt voor om het grootste deel, 55 procent, uit te geven aan het thema ‘Inclusieve Stad’. Onder dit thema vallen onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdhulp en de uitvoering van de Participatiewet. Twintig procent van het geld gaat naar het thema ‘Vitale Stad’. Dat zijn bijvoorbeeld evenementen en cultuur, maar is ook veiligheid en openbare orde. Veertien procent gaat naar het thema ‘Duurzame Stad’, waar Groenbeheer en afvalverzameling onder vallen. Tenslotte gaat elf procent naar het thema ‘Samen en Dichtbij’. Hierbij kun je denken aan het uitgeven van paspoorten en het verlenen van vergunningen.

Hoe gaat het nu verder?

De bedragen die hierboven staan, zijn nog niet definitief. De komende weken gaat de gemeenteraad zich namelijk over de begroting buigen. Zo kunnen raadsleden vragen stellen om meer duidelijkheid te krijgen over de begroting. Ook krijgen inwoners en organisaties op 14 oktober de kans om hun mening te laten horen over de plannen voor 2025.

Uw mening laten horen?

Wilt u ook uw stem laten horen over de plannen voor 2025? Of heeft u ideeën die nog niet in de begroting zijn opgenomen, maar die volgens u wel belangrijk zijn voor de gemeente Tilburg? Meld u dan aan voor de inspraakavond op 14 oktober om 19.00 uur. Stuur een e-mail naar om u aan te melden.

Op 11 november zijn de Algemene Beschouwingen. Deze starten om 10.00 uur in de ochtend en zijn uiterlijk 17.00 uur afgelopen. Tijdens deze Algemene Beschouwingen kan iedere politieke partij aangeven wat zij van de begroting vindt en hoe het eventueel beter kan. Daarnaast kunnen de partijen ook moties en amendementen (een voorstel om de begroting aan te passen) aankondigen. Over de moties en amendementen gaat de gemeenteraad op 14 november in debat vanaf 10.00 uur ’s ochtends. Op 14 november zal ook de stemming zijn en neemt de gemeenteraad dus een besluit over de begroting.

 

 

Warmtenet in de versnelling

woensdag, oktober 2nd, 2024

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad op donderdag 10 oktober een besluit neemt over de aanleg van een warmtenet in Tilburg-Zuid. Deze nieuwe voorziening maakt het mogelijk dat in de eerste fase -in 2027- de nieuwbouw op Stappegoor, de te renoveren en nieuw te bouwen woningen aan de noordkant van de Ringbaan Zuid en een deel van Oerle worden aangesloten op dit nieuwe, fossielvrije warmtesysteem. De gemeente wordt straks ‘de warmteleverancier’.

 Een warmtenet is een energiesysteem, dat warmte en koude uit de bodem haalt en daar opslaat om daarmee ‘s winters gebouwen te verwarmen en ’s zomers te zorgen voor koeling. Eind 2021 heeft de raad besloten dat zo’n systeem wordt aangelegd in Tilburg-Zuid. Eind vorig jaar heeft de raad Tilburg-Zuid officieel aangewezen als het gebied, waar het eerste warmtenet in Tilburg wordt gerealiseerd.

Snelheid geboden

Met de voorbereidingen en aanleg van de eerste fase van het warmtenet is snelheid geboden. Dat moet er liggen, wanneer in 2026 de genoemde nieuwbouw en renovaties van start gaan. De projectontwikkelaar en woningcorporatie die de nieuwbouw en renovatie realiseren, moeten immers zeker zijn van de warmtevoorziening. Anders moeten zij voor een eigen warmtesysteem zorgen. Nu niet aansluiten op het warmtenet betekent ook dat woningen die later worden aangesloten, fors meer gaan betalen. En het uitgangspunt is juist dat warmte uit het warmtenet betaalbaar moet zijn. Het is de bedoeling dat volgend jaar de voorbereidingen voor de aanleg van het warmtenet van start kunnen en dat het net in 2026 wordt aangelegd.

Miljoenenproject

Met de aanleg van het warmtenet is een bedrag van bijna 37 miljoen euro gemoeid. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om in te stemmen met een uitgave van 11 miljoen voor de eerste twee jaar. De gemeente kan voor de bekostiging deels gebruikmaken van een aantal subsidies van het rijk.

Gemeentelijk warmtebedrijf

De gemeenteraad wordt ook gevraagd om in te stemmen met de oprichting en inrichting van een gemeentelijk warmtebedrijf. Dit Warmtebedrijf Tilburg wordt straks ook de leverancier van de warmte. Volgens nieuwe wetgeving die er aan zit te komen, mogen collectieve warmtevoorzieningen als een warmtenet alleen worden geëxploiteerd door bedrijven die voor minsten 51 procent in handen zijn van publieke partijen zoals de gemeente. Van het Warmtebedrijf Tilburg is de gemeente Tilburg honderd procent aandeelhouder. Om de kosten te dekken die de komende drie jaar zijn gemoeid met de oprichting en het optuigen van het warmtebedrijf, is 3 miljoen euro nodig.

Passende woningen en zorg

woensdag, oktober 2nd, 2024

De gemeenteraad heeft op maandag 23 september duidelijk eigen wensen op tafel gelegd als het gaat om de woningbouw en zorg voor ouderen en andere doelgroepen. Met het aanvaarden van enkele moties zette de raad de puntjes op de i, toen de regionale Woonzorgvisie en de Tilburgse uitwerking en aanvulling op de agenda stonden.

In die Woonzorgvisie voor de regio Hart van Brabant en de Tilburgse uitwerking daarvan gaat het onder meer om de woningen en woonvormen die in de toekomst nodig zijn voor ouderen, jongeren en andere groepen die speciale aandacht verdienen. Ook de zorg die mensen nodig hebben om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, speelt daarbij een rol.

Het moet van de raad concreter

De raad wilde onder andere een meer concrete uitwerking van de plannen en aanvaardde hierover unaniem een motie van D66, GroenLinks, Lokaal Tilburg, ONS Tilburg, SP en CDA. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2025 moet er een overzicht op tafel liggen van alle geplande, lopende en onlangs gerealiseerde woonzorgconcepten. Op die manier wordt duidelijk welke opgaven er voor de toekomst nog liggen. De uitvoering hiervan moet worden gemonitord. De concretisering en prioritering van die opgaven wil de raad uiterlijk in het voorjaar van 2025 kunnen vaststellen.

Ouderen

De raad vroeg ook extra aandacht voor de zorg voor en huisvesting van ouderen. Zo wil de raad een proef van ten minste een jaar om te kijken hoe je ouderen die nu nog een (te) grote woning wonen, kunt helpen en stimuleren om door te stromen naar een woning die meer levensloopbestendig is. Hiermee help je de ouderen én bevorder je de doorstroming. De raad aanvaardde hierover een motie van Lokaal Tilburg, PvdA, 50PLUS, ONS Tilburg en CDA. Met uitzondering van de LST stemden ook de andere fracties in de raad voor deze motie.

Met de aanvaarding van een motie van PvdA, Lokaal Tilburg, ONS Tilburg, 50PLUS en Partij voor de Dieren vroeg de raad specifiek aandacht voor de huisvesting van ouderen met een migratieachtergrond. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2025 wil de raad van het college weten wat de mogelijkheden zijn voor de bouw van een woonzorggebouw voor deze ouderen in Tilburg Noord. Bij voorkeur zou dit complex ook een functie voor de hele regio Hart van Brabant moeten krijgen. Sowieso wil de raad dat de zorg voor deze doelgroep, ook wel cultuurintensieve zorg genoemd, uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 een eigen plek heeft in de regionale Woonzorgvisie. De raad wil dan ook een verdere concretisering van deze zorg zien opgenomen in de Tilburgse uitwerking van de visie. Behalve de indieners stemden ook het CDA, D66, GroenLinks, SP, VVD en Voor Tilburg 013 voor de motie. De LST en Forum voor Democratie stemden tegen.

Overlast

Tot slot wilde de raad een hoge prioriteit voor de problematiek rond huurders die overlast veroorzaken. Er is samenwerking nodig met de woningcorporaties om deze doelgroep een geschikte woonvoorziening te bieden. Het uitvoeringsprogramma van de Woonzorgvisie moet straks een concreet plan bevatten, dat gebaseerd is op gedegen onderzoek en op regionale samenwerking met zorginstanties en gemeenten. Een motie hierover van ONS Tilburg, Lokaal Tilburg, 50 PLUS, Forum voor Democratie en CDA kreeg ook de instemming van D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en Voor Tilburg 013. Alleen de LST en VVD stemden tegen.

De raad stemde in met de regionale Woonzorgvisie inclusief de Tilburgse uitwerking en aanvulling. LST en Forum voor Democratie stemden tegen.

Extra geld voor toekomst Pater van den Elsenplein

woensdag, oktober 2nd, 2024

De gemeenteraad heeft er afgelopen maandag mee ingestemd dat er bijna 400.000 euro extra wordt uitgetrokken voor de verdere opknapbeurt van het Pater van den Elsenplein. Hiermee is verzekerd dat het plein straks een volledig nieuw gezondheidscentrum krijgt. Ook komt er een appartementengebouw. De raad heeft maandag ook het bestemmingsplan vastgesteld, dat de bouw van het gezondheidscentrum en de appartementen mogelijk maakt.

De verbetering van het Pater van den Elsenplein is al enkele jaren bezig en laat een positieve ontwikkeling zien. Het oude, vervallen winkelpand midden op het plein is verdwenen. Er verscheen een nieuw appartementencomplex met onderin een supermarkt. En het plein is opnieuw ingericht met groen, speelvoorzieningen en ontmoetingsplekken.

Gemeente koopt panden op

Met de komst van een nieuw gezondheidscentrum en nog een appartementengebouw wordt met de ontwikkeling van het Pater van den Elsenplein een nieuwe stap vooruit gezet. Vooral het gezondheidscentrum is van groot belang, omdat de zorgbehoefte in Groenewoud 25 procent boven het landelijk gemiddelde ligt. Het nieuwe centrum wordt mogelijk, doordat de gemeente de huidige gebouwen op de hoek Pater van den Elsenplein / Visserijstraat opkoopt. Daarin zitten onder meer de huidige huisartsenpraktijk, een apotheek en een fysiopraktijk. De gemeente trekt daarvoor 1 miljoen euro uit en zorgt ook voor de sloop van de gebouwen en het bouwrijp maken van de grond. Woningcorporatie Tiwos bouwt het appartementencomplex dat straks ongeveer veertig middeldure huurappartementen telt.

Door de aankoop van de panden laat de grondexploitatie van het project een tekort zien van 280.000 euro. Daar komt ook nog 100.000 euro aan planschade bij die de gemeente moet uitkeren. Het totale tekort van 380.000 euro wordt betaald uit het Fonds Stedelijke Ontwikkeling.

VOLG DE RAAD OP SOCIAL MEDIA