Archive for oktober, 2024

Gemeenteraad ontvangt begroting van het college

vrijdag, oktober 4th, 2024

Op vrijdag 4 oktober heeft de gemeenteraad de begroting voor 2025 van het college ontvangen. In de begroting staan de inkomsten van de gemeente Tilburg voor 2025 en doet het college voorstellen aan de gemeenteraad waar dat geld het komende jaar aan moet worden uitgegeven. In de komende weken laat de gemeenteraad inwoners en organisaties aan het woord, gaan de raadsleden in debat en op 14 november valt het definitieve besluit over de begroting.

Bekijk de hele begroting (PDF) via deze link

Inkomsten

Het college heeft de afgelopen periode het voorstel in elkaar gezet. Uit het voorstel blijkt dat de gemeente Tilburg in 2024 bijna 1,3 miljard euro te besteden heeft. Het grootste gedeelte van dat bedrag, bijna 70 procent, komt uit het gemeentefonds en uitkeringen, dus vanuit de Rijksoverheid. Een ander deel van de inkomsten komt van de lokale belastingen, zoals de ozb, afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Deze belastingen en heffingen stijgen in het voorstel van het college €42,27 voor éénpersoonshuishoudens en €43,56 voor meerpersoonshuishoudens.

Voorgestelde uitgaven

Het college stelt voor om het grootste deel, 55 procent, uit te geven aan het thema ‘Inclusieve Stad’. Onder dit thema vallen onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdhulp en de uitvoering van de Participatiewet. Twintig procent van het geld gaat naar het thema ‘Vitale Stad’. Dat zijn bijvoorbeeld evenementen en cultuur, maar is ook veiligheid en openbare orde. Veertien procent gaat naar het thema ‘Duurzame Stad’, waar Groenbeheer en afvalverzameling onder vallen. Tenslotte gaat elf procent naar het thema ‘Samen en Dichtbij’. Hierbij kun je denken aan het uitgeven van paspoorten en het verlenen van vergunningen.

Hoe gaat het nu verder?

De bedragen die hierboven staan, zijn nog niet definitief. De komende weken gaat de gemeenteraad zich namelijk over de begroting buigen. Zo kunnen raadsleden vragen stellen om meer duidelijkheid te krijgen over de begroting. Ook krijgen inwoners en organisaties op 14 oktober de kans om hun mening te laten horen over de plannen voor 2025.

Uw mening laten horen?

Wilt u ook uw stem laten horen over de plannen voor 2025? Of heeft u ideeën die nog niet in de begroting zijn opgenomen, maar die volgens u wel belangrijk zijn voor de gemeente Tilburg? Meld u dan aan voor de inspraakavond op 14 oktober om 19.00 uur. Stuur een e-mail naar om u aan te melden.

Op 11 november zijn de Algemene Beschouwingen. Deze starten om 10.00 uur in de ochtend en zijn uiterlijk 17.00 uur afgelopen. Tijdens deze Algemene Beschouwingen kan iedere politieke partij aangeven wat zij van de begroting vindt en hoe het eventueel beter kan. Daarnaast kunnen de partijen ook moties en amendementen (een voorstel om de begroting aan te passen) aankondigen. Over de moties en amendementen gaat de gemeenteraad op 14 november in debat vanaf 10.00 uur ’s ochtends. Op 14 november zal ook de stemming zijn en neemt de gemeenteraad dus een besluit over de begroting.

 

 

Warmtenet in de versnelling

woensdag, oktober 2nd, 2024

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad op donderdag 10 oktober een besluit neemt over de aanleg van een warmtenet in Tilburg-Zuid. Deze nieuwe voorziening maakt het mogelijk dat in de eerste fase -in 2027- de nieuwbouw op Stappegoor, de te renoveren en nieuw te bouwen woningen aan de noordkant van de Ringbaan Zuid en een deel van Oerle worden aangesloten op dit nieuwe, fossielvrije warmtesysteem. De gemeente wordt straks ‘de warmteleverancier’.

 Een warmtenet is een energiesysteem, dat warmte en koude uit de bodem haalt en daar opslaat om daarmee ‘s winters gebouwen te verwarmen en ’s zomers te zorgen voor koeling. Eind 2021 heeft de raad besloten dat zo’n systeem wordt aangelegd in Tilburg-Zuid. Eind vorig jaar heeft de raad Tilburg-Zuid officieel aangewezen als het gebied, waar het eerste warmtenet in Tilburg wordt gerealiseerd.

Snelheid geboden

Met de voorbereidingen en aanleg van de eerste fase van het warmtenet is snelheid geboden. Dat moet er liggen, wanneer in 2026 de genoemde nieuwbouw en renovaties van start gaan. De projectontwikkelaar en woningcorporatie die de nieuwbouw en renovatie realiseren, moeten immers zeker zijn van de warmtevoorziening. Anders moeten zij voor een eigen warmtesysteem zorgen. Nu niet aansluiten op het warmtenet betekent ook dat woningen die later worden aangesloten, fors meer gaan betalen. En het uitgangspunt is juist dat warmte uit het warmtenet betaalbaar moet zijn. Het is de bedoeling dat volgend jaar de voorbereidingen voor de aanleg van het warmtenet van start kunnen en dat het net in 2026 wordt aangelegd.

Miljoenenproject

Met de aanleg van het warmtenet is een bedrag van bijna 37 miljoen euro gemoeid. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om in te stemmen met een uitgave van 11 miljoen voor de eerste twee jaar. De gemeente kan voor de bekostiging deels gebruikmaken van een aantal subsidies van het rijk.

Gemeentelijk warmtebedrijf

De gemeenteraad wordt ook gevraagd om in te stemmen met de oprichting en inrichting van een gemeentelijk warmtebedrijf. Dit Warmtebedrijf Tilburg wordt straks ook de leverancier van de warmte. Volgens nieuwe wetgeving die er aan zit te komen, mogen collectieve warmtevoorzieningen als een warmtenet alleen worden geëxploiteerd door bedrijven die voor minsten 51 procent in handen zijn van publieke partijen zoals de gemeente. Van het Warmtebedrijf Tilburg is de gemeente Tilburg honderd procent aandeelhouder. Om de kosten te dekken die de komende drie jaar zijn gemoeid met de oprichting en het optuigen van het warmtebedrijf, is 3 miljoen euro nodig.

Passende woningen en zorg

woensdag, oktober 2nd, 2024

De gemeenteraad heeft op maandag 23 september duidelijk eigen wensen op tafel gelegd als het gaat om de woningbouw en zorg voor ouderen en andere doelgroepen. Met het aanvaarden van enkele moties zette de raad de puntjes op de i, toen de regionale Woonzorgvisie en de Tilburgse uitwerking en aanvulling op de agenda stonden.

In die Woonzorgvisie voor de regio Hart van Brabant en de Tilburgse uitwerking daarvan gaat het onder meer om de woningen en woonvormen die in de toekomst nodig zijn voor ouderen, jongeren en andere groepen die speciale aandacht verdienen. Ook de zorg die mensen nodig hebben om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, speelt daarbij een rol.

Het moet van de raad concreter

De raad wilde onder andere een meer concrete uitwerking van de plannen en aanvaardde hierover unaniem een motie van D66, GroenLinks, Lokaal Tilburg, ONS Tilburg, SP en CDA. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2025 moet er een overzicht op tafel liggen van alle geplande, lopende en onlangs gerealiseerde woonzorgconcepten. Op die manier wordt duidelijk welke opgaven er voor de toekomst nog liggen. De uitvoering hiervan moet worden gemonitord. De concretisering en prioritering van die opgaven wil de raad uiterlijk in het voorjaar van 2025 kunnen vaststellen.

Ouderen

De raad vroeg ook extra aandacht voor de zorg voor en huisvesting van ouderen. Zo wil de raad een proef van ten minste een jaar om te kijken hoe je ouderen die nu nog een (te) grote woning wonen, kunt helpen en stimuleren om door te stromen naar een woning die meer levensloopbestendig is. Hiermee help je de ouderen én bevorder je de doorstroming. De raad aanvaardde hierover een motie van Lokaal Tilburg, PvdA, 50PLUS, ONS Tilburg en CDA. Met uitzondering van de LST stemden ook de andere fracties in de raad voor deze motie.

Met de aanvaarding van een motie van PvdA, Lokaal Tilburg, ONS Tilburg, 50PLUS en Partij voor de Dieren vroeg de raad specifiek aandacht voor de huisvesting van ouderen met een migratieachtergrond. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2025 wil de raad van het college weten wat de mogelijkheden zijn voor de bouw van een woonzorggebouw voor deze ouderen in Tilburg Noord. Bij voorkeur zou dit complex ook een functie voor de hele regio Hart van Brabant moeten krijgen. Sowieso wil de raad dat de zorg voor deze doelgroep, ook wel cultuurintensieve zorg genoemd, uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 een eigen plek heeft in de regionale Woonzorgvisie. De raad wil dan ook een verdere concretisering van deze zorg zien opgenomen in de Tilburgse uitwerking van de visie. Behalve de indieners stemden ook het CDA, D66, GroenLinks, SP, VVD en Voor Tilburg 013 voor de motie. De LST en Forum voor Democratie stemden tegen.

Overlast

Tot slot wilde de raad een hoge prioriteit voor de problematiek rond huurders die overlast veroorzaken. Er is samenwerking nodig met de woningcorporaties om deze doelgroep een geschikte woonvoorziening te bieden. Het uitvoeringsprogramma van de Woonzorgvisie moet straks een concreet plan bevatten, dat gebaseerd is op gedegen onderzoek en op regionale samenwerking met zorginstanties en gemeenten. Een motie hierover van ONS Tilburg, Lokaal Tilburg, 50 PLUS, Forum voor Democratie en CDA kreeg ook de instemming van D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en Voor Tilburg 013. Alleen de LST en VVD stemden tegen.

De raad stemde in met de regionale Woonzorgvisie inclusief de Tilburgse uitwerking en aanvulling. LST en Forum voor Democratie stemden tegen.

Extra geld voor toekomst Pater van den Elsenplein

woensdag, oktober 2nd, 2024

De gemeenteraad heeft er afgelopen maandag mee ingestemd dat er bijna 400.000 euro extra wordt uitgetrokken voor de verdere opknapbeurt van het Pater van den Elsenplein. Hiermee is verzekerd dat het plein straks een volledig nieuw gezondheidscentrum krijgt. Ook komt er een appartementengebouw. De raad heeft maandag ook het bestemmingsplan vastgesteld, dat de bouw van het gezondheidscentrum en de appartementen mogelijk maakt.

De verbetering van het Pater van den Elsenplein is al enkele jaren bezig en laat een positieve ontwikkeling zien. Het oude, vervallen winkelpand midden op het plein is verdwenen. Er verscheen een nieuw appartementencomplex met onderin een supermarkt. En het plein is opnieuw ingericht met groen, speelvoorzieningen en ontmoetingsplekken.

Gemeente koopt panden op

Met de komst van een nieuw gezondheidscentrum en nog een appartementengebouw wordt met de ontwikkeling van het Pater van den Elsenplein een nieuwe stap vooruit gezet. Vooral het gezondheidscentrum is van groot belang, omdat de zorgbehoefte in Groenewoud 25 procent boven het landelijk gemiddelde ligt. Het nieuwe centrum wordt mogelijk, doordat de gemeente de huidige gebouwen op de hoek Pater van den Elsenplein / Visserijstraat opkoopt. Daarin zitten onder meer de huidige huisartsenpraktijk, een apotheek en een fysiopraktijk. De gemeente trekt daarvoor 1 miljoen euro uit en zorgt ook voor de sloop van de gebouwen en het bouwrijp maken van de grond. Woningcorporatie Tiwos bouwt het appartementencomplex dat straks ongeveer veertig middeldure huurappartementen telt.

Door de aankoop van de panden laat de grondexploitatie van het project een tekort zien van 280.000 euro. Daar komt ook nog 100.000 euro aan planschade bij die de gemeente moet uitkeren. Het totale tekort van 380.000 euro wordt betaald uit het Fonds Stedelijke Ontwikkeling.

VOLG DE RAAD OP SOCIAL MEDIA