Gemeenteraad ontvangt begroting van het college

Op vrijdag 4 oktober heeft de gemeenteraad de begroting voor 2025 van het college ontvangen. In de begroting staan de inkomsten van de gemeente Tilburg voor 2025 en doet het college voorstellen aan de gemeenteraad waar dat geld het komende jaar aan moet worden uitgegeven. In de komende weken laat de gemeenteraad inwoners en organisaties aan het woord, gaan de raadsleden in debat en op 14 november valt het definitieve besluit over de begroting.

Bekijk de hele begroting (PDF) via deze link

Inkomsten

Het college heeft de afgelopen periode het voorstel in elkaar gezet. Uit het voorstel blijkt dat de gemeente Tilburg in 2024 bijna 1,3 miljard euro te besteden heeft. Het grootste gedeelte van dat bedrag, bijna 70 procent, komt uit het gemeentefonds en uitkeringen, dus vanuit de Rijksoverheid. Een ander deel van de inkomsten komt van de lokale belastingen, zoals de ozb, afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Deze belastingen en heffingen stijgen in het voorstel van het college €42,27 voor éénpersoonshuishoudens en €43,56 voor meerpersoonshuishoudens.

Voorgestelde uitgaven

Het college stelt voor om het grootste deel, 55 procent, uit te geven aan het thema ‘Inclusieve Stad’. Onder dit thema vallen onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdhulp en de uitvoering van de Participatiewet. Twintig procent van het geld gaat naar het thema ‘Vitale Stad’. Dat zijn bijvoorbeeld evenementen en cultuur, maar is ook veiligheid en openbare orde. Veertien procent gaat naar het thema ‘Duurzame Stad’, waar Groenbeheer en afvalverzameling onder vallen. Tenslotte gaat elf procent naar het thema ‘Samen en Dichtbij’. Hierbij kun je denken aan het uitgeven van paspoorten en het verlenen van vergunningen.

Hoe gaat het nu verder?

De bedragen die hierboven staan, zijn nog niet definitief. De komende weken gaat de gemeenteraad zich namelijk over de begroting buigen. Zo kunnen raadsleden vragen stellen om meer duidelijkheid te krijgen over de begroting. Ook krijgen inwoners en organisaties op 14 oktober de kans om hun mening te laten horen over de plannen voor 2025.

Uw mening laten horen?

Wilt u ook uw stem laten horen over de plannen voor 2025? Of heeft u ideeën die nog niet in de begroting zijn opgenomen, maar die volgens u wel belangrijk zijn voor de gemeente Tilburg? Meld u dan aan voor de inspraakavond op 14 oktober om 19.00 uur. Stuur een e-mail naar om u aan te melden.

Op 11 november zijn de Algemene Beschouwingen. Deze starten om 10.00 uur in de ochtend en zijn uiterlijk 17.00 uur afgelopen. Tijdens deze Algemene Beschouwingen kan iedere politieke partij aangeven wat zij van de begroting vindt en hoe het eventueel beter kan. Daarnaast kunnen de partijen ook moties en amendementen (een voorstel om de begroting aan te passen) aankondigen. Over de moties en amendementen gaat de gemeenteraad op 14 november in debat vanaf 10.00 uur ’s ochtends. Op 14 november zal ook de stemming zijn en neemt de gemeenteraad dus een besluit over de begroting.

 

 

VOLG DE RAAD OP SOCIAL MEDIA