Op maandag 28 oktober organiseert de gemeenteraad een inspraakbijeenkomst over het Gebiedsperspectief Tilburg Noord. Aansluitend gaat de raad in gesprek over de plannen voor dit stadsdeel. Het is de bedoeling dat de raad op 18 november het gebiedsperspectief vaststelt.
Het Gebiedsperspectief Tilburg Noord is een veelomvattend plan en is in één jaar tijd met heel veel inbreng vanuit de wijken en buurten in Noord tot stand gekomen. Hoe gaat Tilburg Noord zich de komende vijftien jaar ontwikkelen en welk perspectief biedt die ontwikkeling zowel de huidige als toekomstige bewoners? Daarover gaat het gebiedsperspectief.
Samenhang met leefbaarheid
De plannen gaan onder meer over woningbouw. In Tilburg Noord kunnen de komende vijftien jaar ongeveer 5.500 nieuwe woningen worden gebouwd. Het gebiedsperspectief gaat echter over veel meer dan woningbouw alleen. Het gaat ook over de sociale opbouw, het groen, het verkeer, de veiligheid, scholen en andere voorzieningen et cetera. Het gebiedsperspectief is behalve een woningbouwopgave ook een opgave om in samenhang met die woningbouw de leefbaarheid, de voorzieningen en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.
Prioriteiten
Het Gebiedsperspectief Tilburg Noord is een plan voor de lange termijn, maar er zijn ook al prioriteiten voor de komende jaren. Zoals de herontwikkeling van het Verdiplein, het realiseren van het Beweegpark Kanaalzone, de bouw van tenminste één nieuwe basisschool in Stokhasselt en de doorontwikkeling van de Cobbenhagencampus tot brede schoolconcept. Ook de verkeersstructuur en het realiseren van hoogwaardig openbaar staan op de prioriteitenlijst voor de komende vijf jaar. De focus voor de uitvoering van alle plannen ligt daarmee op de buurten Stokhasselt Noord, Stokhasselt Midden en Vlashof.
Veel participatie
Het gebiedsperspectief is tot stand gekomen met ruime participatie. Er zijn wijkmanifestaties georganiseerd en informatiemarkten gehouden met vaak meer dan honderd deelnemers per avond en locatie. Tientallen jongeren en ouderen hebben meegedaan met zogeheten ontwerptafels. De ideeënbus bevatte zo’n tweehonderd ingevulde kaarten. Er zijn ruim 150 straatgesprekken gevoerd en meer dan honderd vragenlijsten ingevuld. Ook toen de plannen in het voorjaar ter inzage werden gelegd, liet Noord zich niet onbetuigd en kwamen er meer dan honderd reacties binnen. Die hebben op onderdelen nog geleid tot wijzigingen in de plannen.
Voordat de gemeenteraad op 18 november het Gebiedsperspectief Noord vaststelt, kunnen insprekers nog een keer het woord voeren. En wel op maandag 28 oktober van 19.00 tot 22:00 uur in het stadhuis. Wil je inspreken? Meld je dan vóór 24 oktober als inspreker aan bij . Insprekers krijgen elk vijf minuten om de raad toe te spreken.