Raad akkoord met aanleg warmtenet

De gemeenteraad is vorige week donderdag akkoord gegaan met de aanleg van een warmtenet in Tilburg-Zuid. Deze nieuwe voorziening maakt het mogelijk dat in de eerste fase -in 2027- de nieuwbouw op Stappegoor, de te renoveren en nieuw te bouwen woningen aan de noordkant van de Ringbaan Zuid en een deel van Oerle worden aangesloten op dit nieuwe, fossielvrije warmtesysteem. De gemeente wordt straks ‘de warmteleverancier’. De raad wil wél dat er een beter zicht komt op de risico’s van dit grote en dure project.

Een warmtenet is een energiesysteem, dat warmte en koude uit de bodem haalt en daar opslaat om daarmee ‘s winters gebouwen te verwarmen en ’s zomers te zorgen voor koeling. Eind vorig jaar heeft de raad Tilburg-Zuid officieel aangewezen als het gebied, waar het eerste warmtenet in Tilburg wordt gerealiseerd. Het is de bedoeling dat volgend jaar de voorbereidingen voor de aanleg van het warmtenet van start kunnen en dat het net in 2026 wordt aangelegd.

Snelheid nodig

Het warmtenet moet er in 2026 al liggen, omdat dan de genoemde nieuwbouw en renovaties van start gaan. De projectontwikkelaar en woningcorporatie die de nieuwbouw en renovatie realiseren, moeten immers zeker zijn van de warmtevoorziening. Anders moeten zij voor een eigen warmtesysteem zorgen. Nu niet aansluiten op het warmtenet betekent ook dat woningen die later worden aangesloten, fors meer gaan betalen. En het uitgangspunt is juist dat warmte uit het warmtenet betaalbaar moet zijn.

Scherper inzicht in risico’s nodig

Die betaalbaarheid was één van de onderwerpen die aan de orde kwam, toen de raad tijdens het debat stilstond bij de risico’s van dit project. De eerste twee jaar is er een investering van 11 miljoen euro mee gemoeid. De volledige aanleg kost bijna 37 miljoen. De raad aanvaardde unaniem een motie van de VVD, ONS Tilburg, LST, SP en 50 PLUS dat de zogeheten risicoparagraaf van het project moet worden aangescherpt. Bovendien moet die aanscherping door een externe partij worden uitgevoerd. Uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025 wil de raad de uitkomsten hiervan weten.

Gemeentelijk warmtebedrijf

De gemeenteraad stemde vorige week donderdag ook in met de oprichting en inrichting van een gemeentelijk warmtebedrijf. Dit Warmtebedrijf Tilburg wordt straks ook de leverancier van de warmte. Volgens nieuwe wetgeving die er aan zit te komen, mogen collectieve warmtevoorzieningen als een warmtenet alleen worden geëxploiteerd door bedrijven die voor minsten 51 procent in handen zijn van publieke partijen zoals de gemeente. Van het Warmtebedrijf Tilburg is de gemeente Tilburg honderd procent aandeelhouder. Om de kosten te dekken die de komende drie jaar zijn gemoeid met de oprichting en het optuigen van het warmtebedrijf, is 3 miljoen euro nodig.

De LST, Lokaal Tilburg en Forum voor Democratie stemden vorige week tegen het wamtenet-voorstel.

 

VOLG DE RAAD OP SOCIAL MEDIA