Maandag 27 juni bespreekt de gemeenteraad tijdens de openbare, wekelijkse bijeenkomsten weer een aantal onderwerpen die belangrijk zijn voor de gemeente Tilburg. Ook gaan de raads- en burgerraadsleden verder met hun inwerkprogramma.
Wat er op de agenda staat kunt u hier lezen. Hieronder lichten we enkele onderwerpen toe. Tijdens de bijeenkomsten kunt u inspreken. Hoe dat werkt, leest u onderaan deze pagina.
Herstelprogramma corona
De gemeenteraad spreekt maandag over het herstelprogramma corona, dat bedoeld is voor de meest getroffen sectoren tijdens de coronacrisis. Het gaat dan over de detailhandel, horeca en de evenementenbranche. De gemeente heeft deze sectoren de afgelopen twee jaar al met diverse pakketten en maatregelen ondersteund. Het herstelprogramma is bedoeld als ondersteuning van ondernemers en initiatieven die bijdragen aan de vitaliteit van de lokale economie.
Begeleiding, vouchers en digitalisering
Het herstelprogramma omvat in totaal 285.000 euro aan maatregelen. Een van de onderdelen is het begeleiden van ondernemers die in de problemen zijn geraakt. De afgelopen twee jaar zijn zestig van deze begeleidingstrajecten uitgevoerd. Daar komen er dit jaar nog eens vijftig bij. Voor innovatieve, duurzame bedrijfsconcepten komt nog een voucherregeling. Initiatieven die bijdragen aan gezondheid, inclusie en een circulaire economie en waarbij bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren samenwerken, komen in aanmerking voor een voucher van maximaal 7.500 euro.
Ten slotte kan via het centrummanagement van de winkelcentra in wijken en dorpen een aantal ondernemers in aanmerking komen voor maatwerkadvies op het gebied van digitalisering. Op 18 juli neemt de raad een besluit over het herstelprogramma corona. Daarna volgt een communicatiecampagne. Het programma wordt nog dit jaar uitgevoerd.
Bijpraten over kwaliteit zorg en toezicht
Het college praat aanstaande maandag de raad bij tijdens een informatiebijeenkomst over de kwaliteit van de zorg en het zorgtoezicht. De raad vroeg op 8 mei hierom met een unaniem aanvaarde motie. De raad maakte zich ernstige zorgen naar aanleiding van een onderzoek van Follow the Money en het Brabants Dagblad. Eerder dit jaar luisterde de raad naar de verhalen van betrokkenen die in de artikelen werden genoemd. Inmiddels is het college met de uitvoering van de motie aan de slag gegaan. Bij de inkoop van zorg stuurt het college nadrukkelijk op de kwaliteit van zorg. Raad en college blijven de komende jaren in gesprek over de kwaliteit van zorg en het toezicht daarop.
_____________________________________________________________________________________________________
Tijdens informatie- en debatbijeenkomsten laat de gemeenteraad zich zo uitvoerig mogelijk informeren over allerlei ontwikkelingen in de stad Tilburg en de dorpen. Dit gebeurt een of meerdere weken voorafgaand aan een officiële raadsvergadering waar de gemeenteraad besluiten neemt.
Informatiebijeenkomsten
Voordat de raad in debat gaat en een besluit neemt, moet alles duidelijk zijn. De raad laat zich uitgebreid informeren en wil weten wat er speelt. Het college van b&w geeft toelichting op voorstellen die de raad bespreekt en raadsleden kunnen vragen stellen. Het kan ook zijn dat de raad wil weten wat de stad van een voorstel of bepaalde ontwikkeling vindt. Hoe denken inwoners, ondernemers, experts, instellingen en organisaties erover? De raad nodigt hen uit voor een bijeenkomst. Het omgekeerde kan ook, wanneer inwoners zelf het initiatief nemen om iets aan te kaarten of om hun mening kenbaar te maken. Heb je vragen, mail dan de raadsgriffie via .
Debatbijeenkomsten
Tijdens het debat nemen de politieke partijen (fracties) in de raad hun standpunt in over een voorstel. Van elke fractie neemt één woordvoerder deel aan het debat. Het aantal deelnemers aan het debat is dus overzichtelijk. Andere fractieleden kunnen het debat wel bijwonen, maar nemen niet deel. Zij zitten, net als de aanwezige belangstellenden, op de publieke tribune. De woordvoerders van de fracties zijn specialist op hun terrein.
Inspreken
Insprekers krijgen 5 minuten spreektijd bij een bijeenkomst. Geef in de 5 minuten duidelijk aan waarover je het wilt hebben met de raadsleden. Geef aan waarom je het ergens mee eens of niet eens bent. Som bezwaren, oplossingen of alternatieven op. Als je ook namens anderen spreekt, vertel je wie dit zijn. Je hebt de mogelijkheid om een presentatie te laten zien dat je betoog ondersteunt. Heb je zo’n presentatie, neem dan van te voren contact op met de raadsgriffie via .
Wil je niet inspreken maar de raad toch laten weten hoe jij over een bepaald onderwerp denkt? Stuur dan een e-mail naar de raadsgriffie: . Alle berichten die binnenkomen worden dezelfde dag nog doorgestuurd naar alle raadsleden. Meer informatie over inspreken en contact met de raad vindt u hier.